Wat betekent roaching en hoe ga je ermee om?
In ons artikel Termen die je moet kennen als je online aan het daten bent bespraken we al enkele begrippen, waar je zelf wellicht al mee te maken hebt gehad, zoals 'ghosting', waarbij je contactpersoon ineens van de aardbodem verdwijnt, omdat de interesse is vervlogen. Of 'breadcrumbing', waarbij je telkens net genoeg berichtjes krijgt om de vlam aan te houden, maar waarbij je date nooit met concrete stappen komt. Daar kunnen we een term aan toevoegen: roaching. Wat is dat en hoe ga je ermee om als het je overkomt?
Wat is roaching?
Roaching is de term die is bedacht voor singles, die met meerdere mensen tegelijk aan het daten zijn, zonder dat aan de anderen te vertellen. Als je zelf de andere persoon leuk vindt en die na een tijdje ook met andere mensen blijkt te daten, dan kan dat pijnlijk zijn. Je bent dan 'geroached'.
Waar komt de term roaching vandaan?
Roaching komt van het Engelse woord cockroaches, oftewel kakkerlakken. In Nederland komen die weinig voor, maar in de VS des te meer. In grote steden wordt menig huis geplaagd door de moeilijk te verdelgen beesten. Kenmerken van kakkerlakken zijn dat ze zich goed verbergen, maar dat er meer zijn, als je er eentje hebt gezien. Dat geldt ook voor roaching als het op online daten aankomt.
Hoe reageer je erop?
Als je door begint te krijgen dat je geroached wordt, dan is er een aantal manieren om daarop te reageren:
- De voor de hand liggende optie is je instinctieve gevoel om het contact stop te zetten.
- Je kunt de andere persoon met het gedrag confronteren. Als je er achterkomt dat jullie prille relatie meer betekent voor jou dan voor de ander, dan kun je er alsnog een punt achter zetten.
- Je kunt die ander zo de ogen openen en dwingen om een keuze te maken. Als hij of zij voor jou kiest, dan is er hoop op een vervolg, maar bij twijfel kun je het contact het beste alsnog afbreken.