Onenigheid en stress over geld bij twintig procent van de relaties
Ruim 20% van alle stellen tussen de 18 en 45 jaar ervaart stress binnen de relatie over geld. Ongeveer een kwart van die mensen heeft daar fikse ruzie over gehad. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. De grootste struikelblokken zijn terugkerende uitgaven, zoals de kosten voor boodschappen. Ook spontane aankopen van een partner kunnen tot wrevel leiden.
Persoonlijk uitgavenpatroon
Elke partner heeft zijn of haar eigen uitgavenpatroon en de meeste ruzies gaan over die uitgaven. Vooral impulsaankopen leiden vaak tot wrevel, vooral als de aankoop niet nuttig, maar vooral leuk is. Dat zorgt vaak voor knallende ruzie. Maar er blijkt ook onenigheid te zijn over terugkerende kosten, zoals dagelijkse boodschappen en uitgaven voor het huis.
Mannen hebben eerder geldstress dan vrouwen
Opvallend in het onderzoek is dat mannen zich sneller zorgen maken over geld dan vrouwen. Bij stellen die aangeven financiële problemen te hebben, zijn het vaker mannen die melden daar stress van te hebben dan vrouwen. Ook dat kan voor ruzie zorgen, omdat dan snel het beeld ontstaat dat je partner het probleem niet serieus neemt.
Mobiele app om uitgaven in beeld te brengen
Het onderzoek van ABN Amro komt niet uit de lucht vallen, want het valt samen met de lancering van een app. Deze app heet Grip en moet stellen en singles meer grip geven op hun financiële zaken. Dat maakt het makkelijker om budgetten in te stellen, bijvoorbeeld voor de boodschappen of bestedingsdoelen zoals auto, huis en hobby's. Ook kun je op die manier makkelijker sparen.
Oudere stellen hebben minder ruzie over geld
Oudere stellen, in dit onderzoek mensen van 45 jaar en ouder, blijken niet zo vaak ruzie te hebben over geld. Volgens Roland Booijen van ABN Amro is dat deels te verklaren doordat zij minder vaak grote uitgaven doen, bijvoorbeeld voor kinderen of een hypotheek. Maar dit zijn ook stellen die vaak al lang bij elkaar zijn en daardoor vaker een goede manier hebben gevonden om hun gezamenlijke uitgaven in balans te brengen.