Populaire dating apps schenden privacy
Enkele populaire dating apps, waaronder Tinder, Happn, OKCupid en de gay dating app Grindr, zouden de Europese privacywetgeving schenden. De apps verkopen volgens de Noorse versie van de Consumentenbond privégegevens van gebruikers namelijk aan bedrijven. Dat is op zich niet verboden, maar dan moet er wel toestemming voor worden gevraagd aan de leden. Dat zou niet gebeuren en de meeste apps zouden zelfs geen optie bieden om het delen van data uit te schakelen.
Algemene voorwaarden
Het delen van de gegevens wordt bij de meeste apps wel genoemd in de algemene voorwaarden, die elke gebruiker geacht wordt door te nemen als hij of zij lid wil worden. Maar in de praktijk doen de meeste mensen dat niet en daarom is het verplicht gesteld aan apps en websites om ook expliciet toestemming te vragen aan gebruikers. Dat doen de onderzochte apps niet. Ook is er vaak geen mogelijkheid om als gebruiker achteraf te bepalen wat er met je gegevens gebeurt.
Wijd verbreid probleem
De Noorse Consumentenbond heeft slechts een fractie van alle apps onderzocht en met name gekeken naar enkele populaire dating apps, omdat je daar al snel gevoelige informatie deelt zoals je seksuele voorkeur, religie en in het geval van Grindr vaak ook je Hiv-status. Dat zijn stuk voor stuk gegevens die als extra gevoelig worden beschouwd en waar een site of app dus ook extreem voorzichtig mee om moet gaan. Dat blijkt in de praktijk dus amper tot niet te gebeuren. Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft daarom inmiddels de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld van de onderzoeksresultaten, maar het is nog niet bekend of er ook inderdaad actie zal worden ondernomen.